Landbouwproject

Het landbouw project is het meest ambitieuze project tot nu toe. Het uiteindelijke doel is honger en armoede in Siaya en omstreken definitief uit te roeien.








Boeren (meestal boerinnen) krijgen een opleiding, bestaande uit:

- hoe verbouw ik maïs
- boekhouden
- plannen
- gezinsplanning (het is eenvoudiger 4 kinderen te voeden dan 10)














Na het slagen voor het examen krijgt de boer(in) goed maïszaad en kunstmest en het stuk land wordt met een trekker geploegd.

Ze planten zelf, wieden zelf en krijgen voordurend hulp en advies van de leraren bij problemen. Halverwege het groeiseizoen wordt er nog een extra stikstof gift gedaan (top-dressing).

De boeren werken samen in coöperatief verband. Deze samenwerking leidt tot hogere opbrengsten. Bovendien kan er twee keer per jaar geoogst worden. Boerenfamilies hopen op meer opbrengst dan voor eigen gebruik noodzakelijk is zodat het overschot verhandeld kan worden. Hiermee wordt dus honger en armoede in één klap bestreden.







In juni 2009, doen 25 boeren aan een pilot van dit project mee. Het is nu al een groot succes. Het verschil tussen maïs van coöperatieve boeren en andere boeren is enorm. Een coöperatieve boer, ofwel de moderne boer, oogst van 1 acre (ongeveer 0.3 hectare) 25 zakken a 90 kilo maïs, terwijl "gewone" boeren slechts 5 zakken maïs als opbrengst hebben.

Veel boeren hebben zich al aangemeld voor de volgende ronde, overtuigd van het succes van deze coöperatieve aanpak. Het aantal boeren wat opgeleid kan worden hangt af van onze financiele mogelijkheden. Indien voldoende boeren kunnen worden opgeleid en voorzien van de middelen om maïs te telen, zal Siaya van een tekort aan maïs veranderen in een overschot aan maïs. Dit overschot wordt aan het achterland verkocht. In Kenia heerst al jaren een structurele, schrijnend tekort aan maïs.

Siaya wordt door dit project een handelscentrum voor maïs.


Conclusie
Geen honger meer en geen armoede meer, maar zelfs welstand.


logosponsoren
goededoelenafrika